Blog Bistro.sk Vychutnajte si s nami tie najlepšie jedlá.
27. február 2020

Exotika v jednej miske? Spoznaj havajské jedlo poké

Poké patrí medzi trendy v gastronómii, ktoré ľudia v posledných rokoch vyhľadávajú. Jeho história je však oveľa dlhšia. Pochádza z Havaja a v minulosti jeho základom bola surová ryba, ktorú pripravili na konzumáciu vypitvaním a vykostením. K tomu pridali riasy a suroviny, ktoré si vedeli sami vypestovať. Dnes poznáme už oveľa modernejšie formy tohto exotického jedla. 

 

Ľudia si najčastejšie mýlia poké s jedlami ázijskej kuchyne, pretože ich spájajú rovnaké suroviny. Dnes je základom poké kvalitná surová ryba, ryža a čerstvá zelenina. Od sushi sa však líši tým, ako je podávané. Pri sushi je dôležitá striktná príprava, pretože inak výsledok na tanieri nevyzerá bohvieako lákavo.

 

 

Havajské poké sa naopak konzumuje z misky a na jeho príprave z estetického hľadiska veľmi nezáleží. Suroviny vyzerajú farebne a lákavo, no pozor, nie sú zmiešané dokopy. V každom kvalitnom poké bare vám naberú do misky ryžu, potom zeleninu, na vrchu rybu a nechýba ani avokádo. Toto servírovanie má jednoduchý dôvod. Je len na zákazníkovi, akú postupnosť pri jedení zvolí. Môže si postupne brať z každého niečo, alebo zjesť najprv surovinu, ktorá mu chutí najviac. Rovnako ako pri ázijskej kuchyni platí, že sa konzumuje paličkami. 

 

 

Nové varianty poké

 

Dnes už neplatí, že na prípravu poké stačí surová ryba. Majitelia reštaurácií vytvárajú stále nové kombinácie na základe požiadaviek zákazníkov a sezónnych surovín, napríklad zeleniny. Z rýb sa najčastejšie používa losos a tuniak. Ak ti však nechutí surová ryba, nemusíš mať obavy. V Bratislavskom Poké bare nájdeš aj vegetariánsku alternatívu a aj poké s kuracím mäsom. Nechýbajú ani rôzne omáčky a dresingy. 

 

 

 

 

Poké patrí jednoznačne medzi nové trendy v gastronómii. Je svieže, sýte a zdravé. Okrem toho je to ideálne jedlo počas horúcich dní, keď jednoducho nemáš chuť na teplý varený obed. Obsahuje veľa vitamínov a minerálov, za ktoré ti tvoje telo poďakuje. 

 

 

Ako vplýva poké na ľudské zdravie?

Vďaka omega-3 mastným kyselinám predídeš infarktu a vysokému tlaku. Celkovo budeš mať srdce v lepšej kondícii. Ak zvolíš poké s rybou, budeš sa lepšie cítiť aj psychicky. Znižuje pocity úzkosti a depresie, čo samozrejme platí len pri pravidelnej konzumácii. Vďaka vitamínom budeš mať viac energie, nezaťažíš si trávenie, ale za to sa poriadne nasýtiš a pochutnáš si. Na Havaji je súčasťou životného štýlu a predáva sa prakticky všade, no nájdeš ho aj u nás. V Bratislave si ho môžeš objednať aj cez Bistro.sk z obľúbeného Poké baru, ktorý nájdeš v Twin City, v Troch vežiach aj v Auparku.