Blog Bistro.sk Vychutnajte si s nami tie najlepšie jedlá.
11. november 2019

Záleží ti na planéte? 5 tipov, odkiaľ si v Bratislave objednáš jedlo v EKO obale

Plasty znečisťujú našu prírodu, pričom nie je reč len o oceánoch, ale aj o našich slovenských riekach, lesoch, pôde či nelegálnych skládkach. Rôzne organizácie, známe osobnosti, influenceri a napokon aj samotné vlády sa snažia podniknúť kroky, ktoré by pomohli so záchranou planéty. 

 

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie vo voľnej prírode pribudne každý rok približne 100 miliónov ton plastového odpadu. Vyzýva k tomu, aby každý z nás prebral za súčasný stav svoj kúsok zodpovednosti. Vedel si, že najviac novovyrobených plastov je určených pre obalový priemysel? Ide až o 40%, čo je dokonca viac, ako v prípade automobilového priemyslu. 

 

 

V Bistro.sk podporujeme reštaurácie, ktorým záleží na našej planéte. Zákazníci, ktorí chcú zachrániť prírodu, a preto by sa radšej vyhli zbytočným plastom, si môžu cez filter vyhľadať len tie reštaurácie, ktoré im jedlo privezú v EKO obaloch. Tieto reštaurácie rozoznáš aj vďaka EKO odznaku (obrázok tašky v zelenom kruhu), ktorý môžeš vidieť na obrázku nižšie. 

 

EKO odznak

 

Aby sme ti uľahčili hľadanie, prinášame ti 5 tipov na reštaurácie v Bratislave, na ktoré sa oplatí kliknúť. Pochutnáš si na výbornej kuchyni bez toho, aby si ublížil planéte. Najviac reštaurácií s EKO odznakom má zatiaľ naše hlavné mesto, no reštaurácie pribúdajú už aj z iných kútov Slovenska. 

 

#1 Sushi Time 

Máš chuť na sushi? Neváhaj a objednaj si poriadne veľký set zo Sushi Time, z ktorého sa nielenže naješ do sýtosti, ale nemusíš mať výčitky z toho, že by si kvôli donáške ublížil planéte. K jedlám totiž automaticky neprikladajú plastové príbory, misky a ani paličky. Ak ich však potrebuješ, môžeš si v prílohách ku každému jedlu doobjednať kompostovateľné. 

 

 

#2 U mami 

Reštaurácia, v ktorej sa naješ tak dobre, ako na návšteve u svojej mami, patrí medzi obľúbené. Vedel si však, že okrem taniera plného výborného jedla ti ponúka aj ekologickejšiu donášku? Namiesto plastových obalov používa eko obaly z cukrovej trstiny. 

 

 

#3 Diner Lamač

Chuť Ameriky priamo u teba v obývačke? Na kvalitný burger je vždy tá správna chvíľa a najlepšie si ho vychutnáš u seba na gauči. Diner Lamač ti výborné burgre (a nielen burgre) zabalí do ekologických obalov, aby si si ich mohol vychutnať bez výčitiek. 

 

 

#4 Bratislavský Foodstock

Aj ty už cítiš vo vzduchu lákavú chuť gyozy? Foodstock berie ohľad na životné prostredie, a tak môžeš zabudnúť na plastový odpad. Jedlo ti naservíruje buď na keramiku, bambus alebo do vlastnej nádoby. V prípade donášky to platí tiež - používajú eko obaly. 

 

 

#5 Reštaurácia Bioland

V prípade, že si chceš pochutnať na zdravom dennom menu z kvalitných a čerstvých surovín, a k tomu brať ohľad aj na prírodu, Bioland je tou správnou voľbou. V ponuke nájdeš vždy vegánske jedlo, ktoré neobsahuje ani lepok. Jedlo ti rovnako, ako už spomenuté reštaurácie, zabalia do eko obalov.