Blog Bistro.sk Vychutnajte si s nami tie najlepšie jedlá.
15. január 2019

O čom sa jedlo s nami rozpráva?

Všetci určite čítame informácie, ktoré sú uvedené na jednotlivých produktoch. Väčšinou si potom vyberáme potraviny s presvedčením, že robíme pre seba správnu vec. Nie vždy to tak ale je. Mnoho potravín, ktoré sú označované ako prospešné, také v skutočnosti vôbec nemusia byť a naopak. Prečítajte si o troch našich najväčších omyloch.

potreviny

Potraviny označené s nízkym obsahom tuku

 

Ako to vnímame:

Niečo s nižším obsahom tuku má menej kalórií, čiže z toho nepriberieme. To je super a nie je nad čím ďalej uvažovať.

 

Aká je realita:

Nízky obsah tuku nemusí nevyhnutne znamenať menej kalórií. V skutočnosti budeme pravdepodobne nakoniec jesť viac. Treba si uvedomiť, že potraviny so zníženým obsahom tuku nás nasýtia na kratší čas. Ďalším faktom ostáva, že to, čo je ubraté na tuku, je pravdepodobne pridané v cukre.  Samozrejme, sa to netýka všetkých nízko tukových potravín.

 

Na záver:

Ak sa teda chystáme kúpiť potraviny  s označením nízkeho obsahu tuku, prečítajme si zloženie a obsah výživovej hodnoty. Uvedené údaje nás možno prekvapia.

 

Potraviny obohatené o vitamíny

 

Ako to vnímame:

Potraviny obohatené o vitamíny sú zdravé, pretože poskytujú pridanú hodnotu v podobe  vitamínov. Tým pádom sú jednoznačne aj zdravé.  

 

Aká je realita:

Mnoho výrobcov pridáva vitamíny do potravín, ktoré sú vo svojej podstate nezdravé. Ide hlavne o sladkosti a slané pochutiny. Ide o snahu  týmto spôsobom urobiť z niečoho nezdravého, niečo  výživné. Tento vitamínový ošiaľ ovplyvnil nákupné správanie takmer nás všetkých.  Stal sa z neho celosvetový trend. Nemali by sme ale zabúdať na skutočnosť, že  tieto pridané vitamíny nezmenia množstvo kalórií, cukru ani nezdravých tukov v týchto potravinách. 

 

Na záver:

Aj naďalej platí, že najlepším zdrojom  vitamínov je ovocie a zelenina.  Ak teda chceme dať nášmu telu ich dostatok, mali by sme siahnuť práve po ovocí a zelenine. 

potraviny

Potraviny s označením GMO (Geneticky modifikované potraviny)

 

Ako to vnímame:

Potraviny, na ktorých je označenie GMO, sú  škodlivé a ohrozujú naše zdravie. Takže snažme sa nakupovať len BIO produkty, v ktorých zaručene žiadna forma GMO nebude.  

 

Aká je realita:

GMO produkty sú tu už niekoľko desaťročí a rozdelili ľudí na dva tábory. Jedni tvrdia, že potraviny, ktoré sú geneticky modifikované, majú dlhšiu trvanlivosť, vyššiu hladinu antioxidantov alebo vitamínov. Dokonca  môžu aj lepšie chutiť.  Na druhej strane sú zas ľudia, ktorí sú zásadne proti umelo vyprodukovaným plodinám a sú zástancami čisto prírodných zdrojov.Faktom však ostáva, že z vedeckého hľadiska  neexistuje definitívny pohľad na to, čo GMO v skutočnosti robí s ľudským telom a životným prostredím.  

 

Na záver:

Všetci sme dosť zmätení množstvom informácií. Venujme teda menšiu pozornosť zbytočnému zovšeobecňovaniu. Namiesto toho sa zamerajme na celkový prínos potravín pre zdravie a nefixujme sa na  jednu položku z označenia.  

 

Jednou vecou si, ale naozaj, istí byť môžeme, bez ohľadu na množstvo a rôznorodosť informácií. A tou je pocit hladu. Takže, ak ho máte, je najvyšší čas objednať si obľúbené jedlo cez Bistro.sk a vychutnať si ho do poslednej omrvinky.